Actuele berichten


BN de STEM kwam langs.

Wilgen knotten in Gastels Laag

OUD GASTEL - Knotwilgen en watertjes omringd door rietkragen: Hollandser dan dit kan een landschap niet ogen. Gastels Laag is een uniek natuurgebied, zegt boswachter Piet Schoonen. ,,Een van de oudste veengebieden van ons land.’' Met een groepje vrijwilligers van Stichting De Langenberg gaat hij zaterdag aan de slag om de wilgen in het gebied te knotten.


Samen aan de slag


Programma zat. 9 maart wilgen knotten

* 9.30/10.00u, Aanvang met koffie of thee op parkeerplaats aan de Oudenbosscheweg.

* 10.00u, Welkom en uitleg

* 10.00/13.00u, In het veld aan de slag met het knotten van de wilgen.

* 13.00/13.15u, beëindiging werkzaamheden, opruimen.

* 13.15/13.30u  Afsluiting op parkeerplaats

                                            Staatsbosbeheer zorgt voor gereedschap!

Aanmelden kan via het contactformulier van deze website.

Kom gerust een kijkje nemen of een handje mee helpen!


Wandelroute

Sinds kort is er weer een wandelroute gerealiseerd die u langs mooie plekjes

van het Gastels Laag leidt.


zaterdag 9 maart Wilgen knotten

Op zaterdag 9 maart organiseert Stichting de Langenberg samen met Staatsbosbeheer een wilgenknotdag in Het Gastels Laag!  We hebben een aantal vrijwilligers nodig om samen deze klus te klaren! 

En hopen er natuurlijk een gezellige dag van te maken.

Meer informatie volgt.


Samenwerking  met AOC

Een mooie samenwerking! Vandaag gaven wij een 12 tal leerlingen van het Agrarisch Opleidingscentrum (AOC) in Rotterdam een uitdagende opdracht. Samenwerken loont mogelijk. Met een open jonge frisse blik gaan zij in het kader van een schoolopdracht zonder beperkingen op zoek naar mogelijkheden in en rondom het natuurgebied het Gastels Laag. Wij gaven een presentatie over het gebied en wat het zou kunnen betekenen in het natuurnetwerk. We organiseerde een veldbezoek en sloten samen af met heerlijke lunch bij B&B de Luienberg. Benieuwd wat zij ons brengen!


Nieuw bord

Augustus 2018

Staatsbosbeheer heeft een nieuw bord geplaatst. Vanaf nu mag je in het Gastels laag alleen wandelen op de paden. 

Dit om het gebied beter te beschermen!Reeën gezien

3 augustus 2018

Vanmorgen vroeg zijn deze reeën gezien en op de foto gezet door Jos van Merriënboer.

Mooie waarneming!JAARLIJKSE Maaibeurt

30 juli 2018

De jaarlijkse maaibeurt van het Gastels Laag is weer in volle gang. Dit is nodig om het gebied niet te laten verwilderen. En het verschralen van het gebied is nodig voor het behoud van de bijzondere flora en fauna.

Het maaien wordt gedaan met speciale machines met rupsaandrijving om de bodem zo min mogelijk te beschadigen.

Op aanwijzing van onze boswachter blijven enkele stroken begroeiing staan voor de insecten en vlinders. Ook zullen stroken met riet blijven staan, voor onze rietvogels. Deze hebben meerjarig riet nodig voor hun nest.Informatiebord in de veenpaal

Juli 2018

Er is een mooi informatiebord geplaatst in de veenpaal. Het project "de Verdwenen Venen" is in het leven geroepen om de turfgeschiedenis weer onder de aandacht te brengen. De paal heeft de hoogte, van de oorspronkelijke hoogte van het veen. Er zijn veenpalen geplaatst op verschillende plekken in West-Brabant en België.
Juni 2018
Het was een leuk Waterpoort weekend in 2018. Op 16 juni 2018  werd in de gemeente Halderberge het verhaal van Het Gastels laag verteld. De gasten werden ontvangen met koffie en wat lekkers. Daarna maakten we een prachtige wandeling door het gebied, met Johan Vermunt als gids. Om te zien en zelf te ervaren hoe bijzonder het hier is.
Veldbezoek

Juni 2018
Op 3 Juni was er een veldbezoek georganiseerd door Staatsbosbeheer in samenwerking met de KNNV vereniging voor Veldbiologie afd. Roosendaal.
Genoten van deze prachtig natte natuurparel
Verdwenen venen

Op 18 mei werd er in het Gastels Laag een monument geplaatst over de verdwenen venen. De Verdwenen Venen vertelt wat veen eigenlijk is, waar dat veen lag en vooral: hoe het zo uit het zicht kon verdwijnen en waar u er toch nog sporen van kunt zien. Wij vonden vandaag met het plaatsen van het monument een echt stuk veen. Mooi bewijs!
Bijeenkomst

April 2018
Wat zijn we trots als St. de Langenberg, dat we zoveel betrokkenheid zien voor het Gastels Laag. Op 18 april  hielden we samen met Staatsbosbeheer een presentatie voor de omwonenden, om zo het Gastels Laag weer onder de aandacht te brengen.

Met deze inzet en belangstelling om samen iets te betekenen gaan we er zeker komen!
Ze zijn weer terug!

April 2018

Wat een mooie waarneming! Daar worden we vrolijk van!
nieuw Bord!

April 2018

We zijn heel blij met het nieuwe bord, geplaatst door SBB!

Er is veel overlast in het Gastels Laag door loslopende honden. Nu maar hopen dat het helpt!