Actuele berichten


NLdoet 13 maart 2020

NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

Staatsbosbeheer doet mee met NLdoet op Vrijdag 13 maart in het Gastels Laag. We gaan wilgen knotten, de wandelroute nalopen, paneeltjes en borden wassen, opschot weghalen en zwerfvuil weghalen. Medewerkers van de gemeente Halderberge komen ons helpen!  Maar we kunnen nog meer hulp gebruiken!  Wie wil lekker buiten in de natuur de handen uit de mouwen steken? Wel laarzen en handschoenen meebrengen. Voor gereedschap zorgen wij.
Aanvang 9.00 uur, eind 13.00 uur

Geef je op via contactpagina !


Samenwerken met de IVN

Gisteren zaten we als stichting de Langenberg aan tafel met de IVN. Samenwerken loont immers. IVN staat voor kennismaken met de natuur. Om dit doel te bereiken organiseert de IVN verschillende cursussen, workshops, tellingen en wandelingen in de natuur. Dit gaat in de toekomst ook in Halderberge plaats vinden.

Na wederzijdse inspiratie besloten we om samen te werken aan een groen platform in de gemeente. Binnenkort kom je meer te weten over de doelstelling via deze website.


Het Gastels laag was toen al graag gezien bij liefhebbers. Rene Bastiaanse van het programma de wandeling vertelde toen al over de toekomstplannen van het gebied.
Elke week keken wel 400.000 mensen naar het programma. Een kijkje van toen naar ons gebied waar we van houden.  Klik op het logo om de wandeling te bekijken!


De kunst afkijken bij collega's

Stichting de Langenberg ging samen vrijwilligerswerk doen bij het Merkske. Een natuurvereniging die al 8 jaar helpt in de natuur. We gingen kennis ophalen. We hoeven het wiel niet uit te vinden als dat er al is. We kwamen het een en ander te weten hoe zij zoveel vrijwilligers coördineren.


ons verlangen...... samen aan tafel


Daar zaten we dan. Stichting de Langenberg, Staatsbosbeheer, Waterschap, Provincie en de gemeente Halderberge samen aan tafel. Om te ontdekken of we een gezamenlijke visie konden maken op dat prachtige gebied. Het Gastels Laag.
We willen dat het toekomstbestendig wordt, omdat het gebied kwetsbaar is.

Het burgerinitiatief krijgt vorm....
Door de verbindingen met elkaar te leggen en alle partijen te enthousiasmeren voor deze prachtige parel in onze eigen leefomgeving. #Waterpoortwerkt


Gastheren Waterpoort bezochten Gastels Laag

21-11-2019 bezochten de gastheren van Waterpoort het gebied het Gastels Laag. We genoten van de excursie die georganiseerd was door Waterpoort werkt en Staatsbosbeheer. Een prachtig verhaal, waarin wederom alle moeilijkheden en leuke ontwikkelingen rondom het gebied duidelijk werden. Het Gastels Laag werd ook bij deze mensen op de "kaart" gezet. We sloten af met een kampvuur en een borrel waarin de ondernemers ook nog eens konden netwerken. Prachtige bijeenkomst.


Om de tafel .......

Afgelopen week zaten we weer samen rond de tafel.  Achter de schermen gebeurt nog van alles. Zo zetten we in als Stichting de Langenberg om alle partijen samen om te tafel te krijgen. Soms is het lastig om in alle ontwikkelingen die er zijn doelen te behouden die je zou willen zien. Maar vandaag opnieuw nieuwe energie om samen om te tafel te komen. Houd de website in de gaten voor de actuele ontwikkeling rond dit prachtige natuurgebied.


Rondleiding zondag 9 juni

Op zondag 9 juni organiseerde Stichting de Langenberg een rondleiding door het Gastels Laag. De rondleiding begint om 10.30 uur en duurde tot 12.00 uur.

Johan Vermunt vertelde over de zeldzame planten, de vogelsoorten en het beheer.

Anita Bosker vertelde over de geschiedenis. Er kwamen geïnteresseerde mensen. We houden regelmatig een rondleiding om mensen te enthousiasmeren voor dit prachtige natuurgebied. We zoeken en hebben mensen nodig die dit gebied en de bijzonder natuur net als ons gaan omarmen. Wil jij ook helpen of heb jij een warm hart voor natuur. Meld je via de mail bij ons en help mee op het Gastels laag.


Na het festival omgevingskwaliteit waren we het over het volgende wel eens. Het streven is om er één nat natuurgebied van te maken met één peil.

Via waterpoort waarin de casus het Gastels Laag al belangstelling genoot werden we uitgenodigd om mee te doen met het Festival omgevingskwaliteit. Waterschap, de provincie en Anita Bosker vertegenwoordigde de casus op het Festival. Daarin werd met meerder mensen nagedacht over de een eventuele vormgeving van het gebied. Er werd echt out of the box gedacht. Via de knop kom je bij de link en kun je de lezen wat de resultaten waren. Het krijgt zeker een vervolg.


Waterpoort academy

Thematisch aan de slag met het Gastels Laag.
We zouden graag zien dat alle landschappelijke, ecologische en landschap-historische kwaliteiten worden verbeterd en de verbinding met het culturele erfgoed van Oudenbosch wordt hersteld. De intentie ontstond om een boek te gaan maken rondom het Gastel Laag.
Anita Bosker vertrok met deze droom naar Waterpoort Academy


BN de STEM kwam langs.

Wilgen knotten in Gastels Laag

OUD GASTEL - Knotwilgen en watertjes omringd door rietkragen: Hollandser dan dit kan een landschap niet ogen. Gastels Laag is een uniek natuurgebied, zegt boswachter Peter Schoonen. ,,Een van de oudste veengebieden van ons land.’' Met een groepje vrijwilligers van Stichting De Langenberg gaat hij zaterdag aan de slag om de wilgen in het gebied te knotten.


Samen aan de slag


Programma zat. 9 maart wilgen knotten

* 9.30/10.00u, Aanvang met koffie of thee op parkeerplaats aan de Oudenbosscheweg.

* 10.00u, Welkom en uitleg

* 10.00/13.00u, In het veld aan de slag met het knotten van de wilgen.

* 13.00/13.15u, beëindiging werkzaamheden, opruimen.

* 13.15/13.30u  Afsluiting op parkeerplaats

                                            Staatsbosbeheer zorgt voor gereedschap!

Aanmelden kan via het contactformulier van deze website.

Kom gerust een kijkje nemen of een handje mee helpen!


Wandelroute

Sinds kort is er weer een wandelroute gerealiseerd die u langs mooie plekjes

van het Gastels Laag leidt.


zaterdag 9 maart Wilgen knotten

Op zaterdag 9 maart organiseert Stichting de Langenberg samen met Staatsbosbeheer een wilgenknotdag in Het Gastels Laag!  We hebben een aantal vrijwilligers nodig om samen deze klus te klaren! 

En hopen er natuurlijk een gezellige dag van te maken.

Meer informatie volgt.


Samenwerking  met AOC

Een mooie samenwerking! Vandaag gaven wij een 12 tal leerlingen van het Agrarisch Opleidingscentrum (AOC) in Rotterdam een uitdagende opdracht. Samenwerken loont mogelijk. Met een open jonge frisse blik gaan zij in het kader van een schoolopdracht zonder beperkingen op zoek naar mogelijkheden in en rondom het natuurgebied het Gastels Laag. Wij gaven een presentatie over het gebied en wat het zou kunnen betekenen in het natuurnetwerk. We organiseerde een veldbezoek en sloten samen af met heerlijke lunch bij B&B de Luienberg. Benieuwd wat zij ons brengen!


Nieuw bord

Augustus 2018

Staatsbosbeheer heeft een nieuw bord geplaatst. Vanaf nu mag je in het Gastels laag alleen wandelen op de paden. 

Dit om het gebied beter te beschermen!



Reeën gezien

3 augustus 2018

Vanmorgen vroeg zijn deze reeën gezien en op de foto gezet door Jos van Merriënboer.

Mooie waarneming!



JAARLIJKSE Maaibeurt

30 juli 2018

De jaarlijkse maaibeurt van het Gastels Laag is weer in volle gang. Dit is nodig om het gebied niet te laten verwilderen. En het verschralen van het gebied is nodig voor het behoud van de bijzondere flora en fauna.

Het maaien wordt gedaan met speciale machines met rupsaandrijving om de bodem zo min mogelijk te beschadigen.

Op aanwijzing van onze boswachter blijven enkele stroken begroeiing staan voor de insecten en vlinders. Ook zullen stroken met riet blijven staan, voor onze rietvogels. Deze hebben meerjarig riet nodig voor hun nest.



Informatiebord in de veenpaal

Juli 2018

Er is een mooi informatiebord geplaatst in de veenpaal. Het project "de Verdwenen Venen" is in het leven geroepen om de turfgeschiedenis weer onder de aandacht te brengen. De paal heeft de hoogte, van de oorspronkelijke hoogte van het veen. Er zijn veenpalen geplaatst op verschillende plekken in West-Brabant en België.




Juni 2018
Het was een leuk Waterpoort weekend in 2018. Op 16 juni 2018  werd in de gemeente Halderberge het verhaal van Het Gastels laag verteld. De gasten werden ontvangen met koffie en wat lekkers. Daarna maakten we een prachtige wandeling door het gebied, met Johan Vermunt als gids. Om te zien en zelf te ervaren hoe bijzonder het hier is.




Veldbezoek

Juni 2018
Op 3 Juni was er een veldbezoek georganiseerd door Staatsbosbeheer in samenwerking met de KNNV vereniging voor Veldbiologie afd. Roosendaal.
Genoten van deze prachtig natte natuurparel




Verdwenen venen

Op 18 mei werd er in het Gastels Laag een monument geplaatst over de verdwenen venen. De Verdwenen Venen vertelt wat veen eigenlijk is, waar dat veen lag en vooral: hoe het zo uit het zicht kon verdwijnen en waar u er toch nog sporen van kunt zien. Wij vonden vandaag met het plaatsen van het monument een echt stuk veen. Mooi bewijs!




Bijeenkomst

April 2018
Wat zijn we trots als St. de Langenberg, dat we zoveel betrokkenheid zien voor het Gastels Laag. Op 18 april  hielden we samen met Staatsbosbeheer een presentatie voor de omwonenden, om zo het Gastels Laag weer onder de aandacht te brengen.

Met deze inzet en belangstelling om samen iets te betekenen gaan we er zeker komen!




Ze zijn weer terug!

April 2018

Wat een mooie waarneming! Daar worden we vrolijk van!




nieuw Bord!

April 2018

We zijn heel blij met het nieuwe bord, geplaatst door SBB!

Er is veel overlast in het Gastels Laag door loslopende honden. Nu maar hopen dat het helpt!